Selasa, 17 April 2012

TAJUK : 7 ROMBONGAN IBLIS KETIKA SAKARATUL MAUT
Rombongan 1

emas 7 Rombongan Iblis Ketika Sakaratul Maut


Iblis itu datang dengan pelbagai rupa bentuk yang pelik dan aneh seperti emas, perak, makanan dan minuman yang lazat-lazat. Jika sewaktu hidupnya dia seorang yang tamak haloba pada barang-barang tersebut, maka Iblis akan disogokkan segala keperluan itu hingga nyawanya bercerai daripada tubuh. Maka matilah dia dalam keadaan yang lalai dan lupa kepada Allah S.W.T.

Rombongan 2

Lion 7 Rombongan Iblis Ketika Sakaratul Maut

Iblis itu akan datang menyerupai rupa binatang yang di takuti manusia seperti harimau, ular, singa ataupun kala jengking yang berbisa. Maka akibat terlalu takut, dia meraung ketakutan semasa itu dan di waktu itulah nyawanya dicabut.

Rombongan 3

burung1 7 Rombongan Iblis Ketika Sakaratul Maut


Iblis datang menyerupai binatang yang menjadi minat kepada bakal si mati. Kalau dia berminat kepada burung, maka akan datanglah iblis itu menyerupai burung. Apabila tangan orang yang hendak mati itu meraba-raba dan mengusap ngusap binatang kesayangan itu, matilah dia dalam golongan yang lalai dan lupa kepada Allah.

Rombongan 4

Iblis menjelma dirinya sebagai rupa yang paling dibenci oleh orang yang akan mati. Maka, semasa itu, dia berusaha untuk melakukan sesuatu kepada musuh yang dibencinya itu. Apabila sampai waktu maut itu, matilah si dia dalam keadaan fasik dan munafik.

Rombongan 5

makanan1 7 Rombongan Iblis Ketika Sakaratul Maut

Iblis menjelmakan dirinya dengan rupa sanak-saudara yang hendak mati itu. Contohnya, ibunya membawa makanan dan minuman yang sangat diharapkan orang yang berada dalam Sakaratul Maut. Lalu dia menghulurkan tangan untuk mencapai makanan dan minuman tersebut. Maka jika dia sudi menerimanya dengan tanpa berfikir panjang, ketika itu matilah dia dalam kekafiran yang nyata.

Rombongan 6

ulama 7 Rombongan Iblis Ketika Sakaratul Maut

Iblis menjelmakan dirinya sebagai ulama’-ulama’ yang membawa banyak kitab-kitab, lalu berkata,”wahai muridku, lama sudah kami menunggumu. Pelbagai ceruk telah kami pergi, rupanya kamu sakit di sini. Oleh itu, kami bawakan doktor dan bomoh bersama-sama ubat untukmu”.

Lalu jika dia minum ubat tersebut, penyakit itu hilang dan kemudian penyakit itu datang lagi. Lalu iblis yang menyerupai ulama’ berkata” kali ini kami datang untuk memberi nasihat agar kamu mati di dalam keadaan baik,tahukah kamu bagaimana hakikat Allah? Orang yang dalam sakaratul maut menyatakan dia tidak tahu.

Iblis itu mula memasang perangkapnya dengan berkata “ketahuilah ,aku ini adalah seorang ulama yang hebat ,aku baru sahaja kembali dari alam ghaib dan telah memperolehi syurga yang paling tinggi. Cubalah kamu lihat syurga yang telah disediakan untukmu, kalau kamu ingin mengetahui Zat Allah, hendaklah kamu patuh kepada kami”.

Si bakal mati memandang ke kanan dan ke kiri, terpersonalah dia melihat sanak saudaranya berada dalam kesenagan syurga. Kemudian dia berkata “Bagaimanakah Zat Allah ?” Iblis itu merasa gembira kerana perangkapnya sudah mengena lalu berkata “Tunggu, sebentar lagi dinding dan tirai akan dibuka kepadamu”.

Apabila tirai dibuka selapis demi selapis ,maka si bakal mati itu dapat melihat satu benda yang sangat besar, seolah-olah lebih besar dari langit dan bumi. Iblis berkata “Itulah dia Zat Allah yang patut kamu sembah”. Si bakal mati pun berkata “Wahai guruku,bukankah ini benda yang benar-benar besar, tapi benda ini mempunyai jihat enam, iaitu benda ini ada di kirinya dan kanannya, mempunyai atas dan bawahnya,mempunyai depan dan belakangnya. Sedangkan zat Allah tidak menyerupai makhluk, sempurna Maha Suci Dia dari sebarang sifat kekurangan. Tapi sekarang ini lain dari yang kita ketahui dahulu. Tapi sekarang yang patut aku sembah ialah benda besar ini”.

Dalam keadaan yang masih ragu-ragu,datanglah malaikat Izrail untuk mencabut nyawanya tanpa sempat dia mengingati Allah S.W.T. Maka matilah orang itu dalam kekafiran dan kekal di dalam neraka.

Rombongan 7

Iblis terdiri dari 72 barisan (menyerupai iktikad Rasulullah, bahawa umat Muhammad akan terbahagi kepada 73 barisan). Hanya 1 barisan sahaja yang benar (ahli sunnah waljamaah) 72 lagi barisan akan menjadi ahli neraka kerana kesesatan. Iblis mengacau dan menganggu bakal si mati dengan 72 macam godaan dan setiap satunya adalah berlainan.

Hanya dengan kalimah “Laa ilaaha illallah” dapat menyelamatkan bakal si mati daripada 7 rombongan Iblis Laknatullah ini. Banyak kan lah berdoa supaya kita terselamat dan masih kekal sebagai umat Islam di ambang menghadapi Sakaratul Maut.

Hadis Rasulullah telah menerangkan,

“Ya Allah aku berlindung dengan Engkau daripada perdayaan syaitan di waktu maut”.


Pautan :  http://ctss-siti.blogspot.com/2012/04/tajuk-7-rombongan-iblis-ketika.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan